Nyhedsoversigt

Nye Nordiske Næringsstofanbefalinger anbefaler mindre kød og mere plantebaseret kost - husk at rette din risikoanalyse til, hvis du f.eks. udskifter kød med vegetabilske råvarer.

De Nordiske Næringsstofanbefalinger, NNR2023, er netop blevet opdateret for første gang i 10 år. Anbefalingerne udgør grundlaget for de nationale kostråd i Norden og Baltikum. Som noget nyt er der i NNR2023 også fokus på miljø og bæredygtighed. Det anbefales bl.a. at indtage mindre kød og erstatte det med en mere plantebaseret kost, herunder bælgfrugter.

Hvis du som fødevarevirksomhed ændrer din produktion i retning af anbefalingerne og anvender flere bælgfrugter, skal du være opmærksom på din risikoanalyse, kontrolpunkter og egenkontrolprocedure. Når du udskifter den animalske del i dit produkt og erstatter den med f.eks. bønner, kikærter eller lignende, opstår der nye risikofaktorer. Mange bælgfrugter indeholder nemlig det naturlige giftstof lektin, som kan give mavepive, opkast og diarre. Lektin vil være en kemisk risikofaktor, som derved skal vurderes i risikoanalysen.

Hos Comida Fødevarerådgivning har vi stor erfaring med at udarbejde risikoanalyser, så tag endelig fat i os, hvis du har brug for hjælp.