Nyhedsoversigt

Nye retningslinjer for mærkning af fødevarer

Situationen i Ukraine har skabt forsyningsproblemer for fødevarevirksomheder verden over, herunder danske fødevarevirksomheder. Ukraine er storeksportør af eksempelvis hørfrø, solsikkeolie og -lecitin, som anvendes i både industrien og hos den enkelte forbruger.

På baggrund af dette har fødevarebranchen henvendt sig til Fødevarestyrelsen, da mange virksomheder har fortrykt emballage på lager, men hvor ingredienserne ikke længere vil kunne skaffes pga. situationen i Ukraine. Fødevarestyrelsen har midlertidigt accepteret, at allerede trykt emballage kan opbruges på trods af, at nævnte ingredienser på emballagen ikke kan importeres. Ingredienserne kan enten undlades eller udskiftes med andre. Eksempelvis kan rapsolie erstatte solsikkeolie i en færdigret uden at fortrykt emballage skal ændres.

Ved udskiftning af ingredienser må forbrugerne ikke blive vildledt. Ændringen af ingredienslisten kan i nogle tilfælde føre til, at skiltning i butikkerne er nødvendig for at undgå dette. Fødevareproducenterne er ansvarlige for at foretage denne vurdering, og lovgivning om oplysning af allergener skal i alle tilfælde overholdes.

Så længe der er behov, gælder denne foranstaltning for det danske marked, eller indtil Fødevarestyrelsen får andre retningslinjer fra EU.

Hvis din fødevarevirksomhed er berørt af forsyningsproblemerne, og du derfor har spørgsmål i forbindelse med mærkning af jeres fødevarer, er du velkommen til at kontakte os.