Nyhedsoversigt

Ny risikovurdering for bisphenol A

EFSA har udgivet en ny videnskabelig udtalelse om revurdering af risici for folkesundheden i forbindelse med tilstedeværelsen af bisphenol A (BPA) i fødevarer.  BPA findes f.eks. i beskyttende belægninger i konservesdåser, og har længe været kendt som et stof, der giver uønsket afsmitning fra emballage til fødevarer. Det er derfor forbudt i sutteflasker, tudkopper og emballage til børn under tre år. Desuden er der fastsat grænseværdier for afsmitning fra konservesdåser og anden emballage.

I den nye videnskabelige udtalelse vurderer EFSA, at gennemsnitsforbrugere i alle aldersgrupper dagligt indtager BPA over det tålelige daglige indtag, og at BPA derfor udgør en større sundhedsrisiko end hidtil antaget. BPA kan påvirke sædkvalitet og brystvæv og giver risiko for skader på immunsystemet samt lungereaktioner (astma).

BPA indgår f.eks. i lak, som bliver brugt til overfladebehandling af metaldåser for at undgå kontakt mellem metal og fødevarer. Som forbruger kan man fravælge konservesdåser, og f.eks. i stedet vælge flåede tomater i papkartoner.

EFSA har nedsat det tolerable daglige indtag (TDI) 20.000 gange i forhold til TDI-værdien fra 2015. TDI er nu 0,0002 mikrogram pr. kg kropsvægt om dagen.

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Nyheder%202023/Konservesdaaser-og-haard-plast-med-bisphenol-A-kan-vaere-farligere-end-foer-antaget.aspx