Nyhedsoversigt

Nye krav til oprindelsesmærkning

Hvor kommer jordbærrene i jordbærgrød fra?

Der er regler for, hvordan man skal mærke en fødevare, når man på varen, viser dens oprindelse med symboler, udsagn eller illustrationer f.eks. dansk flag. Fra 1. april 2020 er der krav om, at hovedingrediensens oprindelse skal stå på varen, hvis den er forskellige fra selve varens oprindelse. Det kan være varer, der er fremstillet i Danmark men med ingredienser fra udlandet. Vær opmærksom på, at et udsagn også kan være ”produceret i Danmark for Virksomhed Y”, og kravene til oprindelsesmærkningen også gælder her.

Vi har lavet et par eksempler på, hvad man kan skrive på en vare som f.eks. jordbærgrød. Oprindelsen kan skrive på flere måder f.eks. EU eller det specifikke land – se eksemplerne på nedenfor.

Oprindelsen af hovedingrediensen skal stå i samme synsfelt som symbolet, illustrationen eller udtrykket. Skriftstørrelsen for oprindelsesmærkningen af hovedingrediensen skal være min 75% af skriftstørrelsen for oprindelsesmærkningen af selve varen.

Reglerne om oprindelsesmærkning findes på dette link.

Jordbærgrød hvor varens oprindelse er vist med et symbol, og hovedingrediensen er danske jordbær.

 

Jordbærgrød hvor varens oprindelse er vist med et symbol, og hovedingrediensen er jordbær fra et andet land i EU end Danmark.

 

Jordbærgrød hvor varens oprindelse er vist med et udsagn, og hovedingrediensen er jordbær fra et andet land i EU end Danmark.

Jordbærgrød hvor varens oprindelse er vist med et udsagn, og hovedingrediensen er jordbær fra et andet land i EU end Danmark eller fra tredjeland.

 

Jordbærgrød hvor varens oprindelse er vist med et udsagn, og hvor hovedingrediensen er vist med et specifikt EU-land.

 

Jordbærgrød hvor varens oprindelse er vist med et udsagn, og hvor hovedingrediensen er fra et uspecifikt tredjelande.

Jordbærgrød hvor varens oprindelse er vist med et udsagn, og hvor hovedingrediensen er fra et specifikt tredjeland.

 

Reglerne om oprindelsesmærkning findes på dette link.