Nyhedsoversigt

Gode råd er dyre, eller er de? Ikke nødvendigvis - her er i hvert fald serveret gode råd på et sølvfad. Velbekomme og god weekend 😊

I Danmark er vi suveræne til at dyrke frugt og grønt med masser af smag. Vi er dog ikke så heldige, at det kan lade sig gøre året rundt, men uanset hvor grøntsager, frugt og bær dyrkes, så er det vigtigt at rengøre og tilberede dem korrekt, så vi undgår at blive syge af dem.
Vi har derfor listet nogle konkrete råd op herunder, som kan anvendes af alle, uanset om du arbejder i en mindre kantine, større fødevarevirksomhed eller blot forbereder aftensmaden derhjemme.

Generelt
Grøntsager skal skylles grundigt under rindende, koldt vand. Rødder, stængler og ikke-spiselig skræl fjernes.
Bær og frugter med spiselig skræl skal skylles grundigt under rindende, koldt vand. Frugter med ikke-spiselig skræl skrælles.
Grøntsager, frugt og bær med synlig vækst af skimmelsvampe eller råd sorteres fra og kasseres.

Squash/courgetter
Squash/courgetter kan indeholde cucurbitaciner, der er giftige for mennesker. Cucurbitaciner smager bittert. Der bør derfor smages på en lille mængde squash/courgetter inden brug. Smager de bittert, bør de sorteres fra og kasseres.

Kartofler
Grønne og spirede kartofler indeholder solanin, som er giftigt for mennesker. Grønne og spirede kartofler bør derfor sorteres fra og kasseres.

Æbler/pærer
Æbler og pærer med stødte pletter og råd indeholder patulin, som er giftig for mennesker. Æbler og pærer med stødte pletter og råd bør derfor sorteres fra og kasseres.

Minimajs, sukkerærter og asparges
Minimajs, sukkerærter og asparges (særligt udenlandske) har ofte været årsag til sygdomsudbrud grundet kontaminering af overfladen med bakterier. Derfor bør de skylles og blancheres, dvs. koges i ca. ét minut, før de serveres.

Hyldebær
Hyldebær indeholder naturlige giftstoffer, som kan være giftige for mennesker og bør derfor ikke spises rå. Bærrene koges i 15-20 minutter, da det giftige stof ødelægges ved varmebehandling.​​ Det vides ikke med sikkerhed, hvilket stof der er giftigt i hyldebærrene, men Fødevarestyrelsen vurderer, at det kan være lektiner (som også findes i fx bønner).

Frosne bær
Udenlandske frosne hindbær, der har været kontamineret med norovirus, har givet flere større sygdomsudbrud gennem de senere år. Virus inaktiveres ved 100°C. Det er derfor et lovgivningsmæssigt krav, at frosne hindbær varmebehandles inden brug, hvis de skal indgå i retter, der ikke varmebehandles.
Frosne hindbær skal som minimum gives et opkog ved 100°C i 1 min. (vandet skal boble i minimum 1 min.).

Hvis man tilbereder mad til sårbare persongrupper, bør også andre frosne bær varmebehandles, når bærrene bruges i retter, som ikke efterfølgende varmebehandles.

Du kan læse mere om giftstoffer og uønsket kemi i frugt, grønt og andre fødevarer her: Mad med uønsket kemi - Fødevarestyrelsen.

Vi hjælper også gerne, hvis du skulle have spørgsmål. Kontakt os på tlf. 71 99 34 49 eller info@comida.dk.