• Ydelser
  • Referencer
  • Nyheder
  • Om Comida
  • Kontakt

Seneste nyheder

Seneste nyhedsbreve

14/04/2025 - Snart nærmer påsken sig, og det betyder, at foråret er her.
05/02/2025 - Første nyhedsbrev er hermed landet i din indbakke.

27-05-2025

Vi holder lukket dagen efter Kr. Himmelfartsdag

Comida Fødevarerådgivning holder lukket dagen efter Kr. Himmelfartsdag, fredag den 30. maj. Der kan sendes en sms til 29856530, hvis det er akut, og så vil vi ringe tilbage.

21-05-2025

Vi søger en fødevarekonsulent! Er det dig, der skal have din kop op på hylden?

Vi søger en ny fødevarekonsulent til vores team, der arbejder med fødevarerådgivning.

30-04-2025

Comida Fødevarerådgivning holder åbent 1. maj

Hos Comida Fødevarerådgivning holder vi åbent i morgen fra 8.00 – 15.00, og du kan få fat i os på tlf. 71 99 34 49 eller mail info@comida.dk.

15-04-2025

God påske

Comida Fødevarerådgivning ønsker alle en rigtig god påske!

11-04-2025

Gode råd er dyre, eller er de? Ikke nødvendigvis - her er i hvert fald serveret gode råd på et sølvfad. Velbekomme og god weekend 😊

Det vigtigt at rengøre og tilberede grøntsager, frugt og bær korrekt, så vi undgår at blive syge af dem. Vi har derfor listet nogle konkrete råd op herunder, som kan anvendes af alle, uanset om du arbejder i en mindre kantine, større fødevarevirksomhed eller blot forbereder aftensmaden derhjemme.

07-04-2025

”Hvad kræver det egentlig, at kunne starte en fødevarevirksomhed”?

Det er et spørgsmål, vi ofte får her hos Comida Fødevarerådgivning. Og med rette, for det kan godt virke lidt uoverskueligt. Læs med her og bliv klogere.

05-03-2025

Har du tjekket dine mærkningsoplysninger for nyligt?

Fødevarer videreudvikles og ændres af og til af producenten. Hvis du er ansvarlig for at påsætte mærkningen på et produkt, er det vigtigt, at du opdaterer mærkningsoplysningerne ved ændringer.

17-02-2025

Over 60% lever ikke op til reglerne, når der markedsføres kosttilskud

Fødevarestyrelsen gennemførte i 2024 stikprøvekontrol på kosttilskud, og det viser nu nogle meget høje tal ift. antal virksomheder, som overtræder reglerne for markedsføring af kosttilskud.

11-02-2025

Forbud mod bisphenol A i visse fødevarekontaktmaterialer

EU indfører et forbud mod at anvende BPA til fremstilling og markedsføring af visse fødevarekontaktmaterialer og -genstande, herunder klæbemidler, gummi, ionbytterharpikser, plast trykfarver, silikoner samt lakker og overfladebehandlingsmidler.

10-02-2025

Import, nye produkter eller måske en flytning? Husk at det skal registreres hos Fødevarestyrelsen

Som fødevarevirksomhed skal du huske at give Fødevarestyrelsen besked, hvis du foretager væsentlige ændringer i din virksomhed. Vi kan hjælpe dig med at ansøge.

06-02-2025

Nye anbefalinger til vegetarer (og veganere)

Fødevarestyrelsen har i dag lanceret nye anbefalinger til vegetarer (og veganere), som omhandler B12-vitamin og surdej.

03-02-2025

Sylter du ligesom mormor gjorde det, eller prøver du noget nyt? Uanset så husk at risikovurdere 😊

Konservering ved hjælp af syre har været brugt i flere tusind år som en sikker måde til at forlænge holdbarheden af fødevarer. Syren bidrager nemlig til at holde pH-værdien lav i de syltede fødevarer, og dermed sikres lang holdbarhed. Men du skal stadig huske at risikovurdere på produktet.

27-01-2025

Tilsætningsstoffer - hvordan skal de fremgå af ingredienslisten?

Vi fortsætter vores små "info-opslag" om mærkning af fødevarer, da Fødevarestyrelsen netop nu kører kampagne om mærkning. I dette opslag har vi fokus på, hvordan tilsætningsstoffer skal fremgå af ingredienslisten. Læs hvordan her.

23-01-2025

Ingen krav om mærkning på fødevarer til dagens salg

Det bliver en travl dag. Og du ved det allerede inden butikken er åbner. En af de dage, hvor det bare ville være en kæmpe hjælp, hvis kagerne allerede var pakket i salgsemballagen på forhånd og lagt ud i butikken til salg. Men der er ingen mærkning på, må man det? Læs svaret her!

13-01-2025

Fødevarestyrelsens kontrolkampagner for 2025 – måske får du besøg?

Fødevarestyrelsen offentliggjorde i slutningen af sidste år kontrolkampagnerne for 2025. Vi anbefaler derfor alle fødevarevirksomheder at tage et kig på kontrolkampagnerne på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

03-01-2025

Årlig revision

Har du styr på den årlige revision af dit egenkontrolprogram? Hvis ikke, så læs med her, for vi kan hjælpe.

18-12-2024

Skal du læse eller dase i juleferien? Vi kan anbefale at læse lidt, men man kan faktisk begge dele.

Inden længe banker julen for alvor på døren, og de fleste tæller helt sikkert dage til juleferien. Hos Comida holder vi lukket fra den 23. december til den 1. januar, begge dage inklusiv. Men på falderebet kan vi da anbefale at læse vores seneste nyhedsbrev. Vi sender nyhedsbreve ud 4-6 gange årligt - læs mere her!

13-12-2024

Lasse og Carsten

Så er vi ved at være hele vejen rundt i præsentationen af Comidas medarbejdere. Vi mangler kun lige Lasse og Carsten fra vores IT-afdeling. Vi håber, at det har givet en bedre kendskab til, hvem vi er, og hvad vi som virksomhed kan tilbyde.

11-12-2024

EU’s økologi-logo

Der er kommet en præcisering af reglerne for EU’s økologi-logo. Det er nu præciseret i bilag V i økologiforordningen, at logoet også må være hvidt med sorte stjerner - læs mere her!

06-12-2024

ID-mærke på animalske fødevarer ændres

Til fødevarevirksomheder, der producerer animalske fødevarer: Husk at være obs på, at der er vedtaget en ændring for det ovale ID-mærke der påsættes de animalske varer. Ændringen vedrører den animalske forordning 853/2004

04-12-2024

Julefrokost – ja tak!

Så er det sæson for julefrokoster igen, og hvor er det dejligt! – men ikke hvis det ender med ondt i maven, når festen er slut. Læs her om gode råd til bl.a. buffet og hygiejne.

19-11-2024

Så er det tid til en præsentation af vores IT-konsulent, Oguz, og fødevarekonsulent, Tine

Nu skal du møde vores IT-konsulent, Oguz, og vores fødevarekonsulent Tine.

04-11-2024

Personlig hygiejne i fødevarevirksomheder

At opretholde en god personlig hygiejne, når du arbejder med fødevarer, har stor betydning for fødevaresikkerheden. Og vidste du, at man på Fødevarestyrelsens hjemmeside kan downloade en planche, som med billeder og ord viser eksempler på god personlig hygiejne i fødevarevirksomheder?

29-10-2024

Seminar på DTU om kosttilskud

For nylig var vi til et spændende seminar på DTU om kosttilskud, hvor bl.a. Fødevarestyrelsen var oplægsholder. Hos Comida Fødevarerådgivning er det vigtigt for os altid at være opdateret på nyeste lovgivning og viden indenfor de områder, vi arbejder med, så vi kan give vores kunder den mest kompetente rådgivning og vejledning.

21-10-2024

Sig hej til vores fødevarekonsulenter Susanne og Stine

I forlængelse af at vi gerne vil give et indblik i, hvem vi er hos Comida Fødevarerådgivning, kan du her læse om vores fødevarekonsulenter Susanne og Stine.

01-10-2024

Hvem er Comida Fødevarerådgivning? Her kan du møde to af vores fødevarekonsulenter, Helle og Sophie

Vi vil gerne give et indblik i, hvem vi er, så herunder har vi en lille præsentation af to af vores fødevarekonsulenter, Helle og Sophie. Senere vil vi også præsentere fødevarekonsulenterne Tine, Susanne, Betina og Stine samt IT-konsulenterne Carsten, Lasse og Oguz.

30-09-2024

Ændringer i opfølgende besøg

Der er ændringer på vej fra Fødevarestyrelsen - Fødevarevirksomheder har indtil nu fået to opfølgende kontrolbesøg ved én eller flere indskærpelser. Fra i morgen, den 1. oktober, og fremadrettet er dette ændret, så Fødevarestyrelsen som udgangspunkt kun udfører ét opfølgende besøg.

19-09-2024

Out of office

I dag er én af de dage, hvor der er stille på kontoret i Nyborg, fordi vi befinder os rundt omkring i hele landet. Det gør vi faktisk ofte, og vi gør det med glæde.

03-09-2024

Har du brug for et par ekstra øjne?

Oftere og oftere trækkes fødevarer tilbage fra markedet på grund af fejl i mærkningsoplysningerne. Det kan blive en dyr omgang – både fordi produktet ikke må sælges, og fordi bøden for fejl i mærkningsoplysninger kan være stor.

08-08-2024

Affaldshåndtering i fødevarevirksomheder

Vi har her samlet nogle af de vigtigste punkter vedrørende affaldshåndtering, som fødevarevirksomheder skal være opmærksomme på.

30-07-2024

Har du styr på mærkningsreglerne?

Fra august gennemfører Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne, hvor der er fokus på de obligatoriske mærkningsoplysninger, som skal fremgå af færdigpakkede fødevarer. Vi har samlet nogle af de obligatoriske mærkningsoplysninger her.

05-07-2024

God sommer

Det er ferietid, men vi har åbent hele sommeren. Vi kan som altid kontaktes på tlf. 71 99 34 49 eller på mail info@comida.dk. Comida Fødevarerådgivning ønsker alle en rigtig god sommer! 😊

14-05-2024

Regler for salg af fødevarer fra vejbod

Comida Fødevarerådgivning har i samarbejde med Økologisk Landsforening lavet en guide, som anskueliggør mulighederne og begrænsningerne ved lokal afsætning. Det kan fx være kravene til den etiket, du påsætter din hjemmelavet marmelade, hvilken emballage der skal anvendes eller krav i forbindelse med salg af økologiske varer.

08-05-2024

Lukket dagen efter Kr. Himmelfartsdag

Comida Fødevarerådgivning holder lukket dagen efter Kr. Himmelfartsdag, fredag den 10. maj. Der kan sendes en sms til 29856530, hvis det er akut, og så vil vi ringe tilbage.

19-04-2024

God hjælp at hente når du vil genbruge fødevareemballage

Vidste du, at Fødevarestyrelsen har udarbejdet et faktaark, som hjælper med at gennemskue, hvordan fødevareemballage må genbruges?

26-03-2024

Du kan stadig nå det! Ansøgningsrunde om tilskud til plantebaserede projekter er i fuld gang

Plantefonden har åbnet op for ansøgninger til projekter, som bidrager til at fremme produktion og efterspørgsel af plantebaserede fødevarer.

22-03-2024

Comida Fødevarerådgivning ønsker alle en rigtig god påske!

Vi har åbent i næste uge fra mandag den 25. marts til og med onsdag den 27. marts. Vi kan kontaktes på tlf. 71 99 34 49 og info@comida.dk. Vi er tilbage igen tirsdag den 2. april.

19-03-2024

Har I brug for et besøg i jeres virksomhed?

Hos Comida Fødevarerådgivning er vi ofte på farten, for vi kører meget gerne ud til vores kunder. Vi vil møde jer med et smil og hjælpe med alt fra gennemgang af lokaler til undervisning i egenkontrol, så tøv ikke med at tage fat i os.

22-02-2024

Danske bælgfrugter og fødevaresikkerhed

Comida Fødevarerådgivning har sammen med bl.a. Plantebaseret Videnscenter udarbejdet en folder om danske bælgfrugter og fødevaresikkerhed. Find folderen her.

14-02-2024

Er din emballage egnet til fødevarer?

Fødevarekontaktmaterialer (FKM) kan være emballage, men også udstyr, redskaber og lignende, som kommer i kontakt med fødevarer, fx under produktion. Hvis ikke emballage, udstyr mm er egnet til fødevarer, er der risiko for, at kemiske stoffer kan migrere over i fødevaren, og gøre den uegnet at spise.

02-02-2024

Årlig revision af dit egenkontrolprogram

Årsskiftet er en god anledning til at få udført den årlige revision af dit egenkontrolprogram. På den måde kan det være nemmest at huske.

29-01-2024

Kontrolkampagner 2024 – Har du styr på dem?

Fødevarestyrelsen præsenterer i starten af hvert år en række kontrolkampagner, som ofte er mere dybdegående end et ordinært besøg. På Fødevarestyrelsens hjemmeside er listet en række kontrolkampagner op, som vil blive gennemført i 2024.

12-01-2024

Vi har fået ny adresse

Vi har ikke kun fået to nye, gode kolleger - fra årsskiftet flyttede vi også i nye lokaler.

05-01-2024

Nye kollegaer

Godt nytår! Vi håber, at alle er kommet godt ind i det nye år. I mellemtiden har vi fået to nye kollegaer, Stine og Oguz.

04-12-2023

Nye mærkningsregler for vin

Fra 8. december 2023 vil der gælde nye regler, når vin skal mærkes; Næringsdeklaration og ingrediensliste bliver nu obligatorisk.

28-09-2023

Nyhed! Nu kan du selv downloade din virksomheds smileymærke

Det er nu blevet muligt at downloade det nye smileymærke på www.findsmiley.dk. Smileymærket afløser pr. 1. oktober de velkendte kontrolrapporter og kontrolinformationsblanketter.

25-09-2023

Sælger du animalske fødevarer direkte til den endelige forbruger fra din bedrift eller fiskefartøj?

Hvis du som primærproducent vil sælge animalske fødevarer direkte til den endelige forbruger, skal du være registreret til dette hos Fødevarestyrelsen, da flere forskellige regler skal overholdes.

22-09-2023

Nyt smileymærke træder i kraft 1. oktober

Kontrolrapporter og kontrolinformationsblanketter hos detailvirksomheder udfases fra 1. oktober og bliver erstattet af et nyt smileymærke. Smileymærket skal ligesom kontrolrapporten og kontrolinformationsblanketten hænges op ved indgangspartiet.

15-09-2023

Importerer du vegetabilske fødevarer fra tredjelande? Hvis ja, så læs med her!

Resultater fra tidligere kontrolkampagner viser, at grænseværdierne for pesticidrester i vegetabilske fødevarer fra tredjelande ofte overskrides. Derfor vil Fødevarestyrelsen nu kontrollere, at importører overholder reglerne for pesticidrester.

30-08-2023

Væsentlige ændringer i din fødevarevirksomhed skal meldes til Fødevarestyrelsen

Som fødevarevirksomhed skal du huske at give Fødevarestyrelsen besked, hvis du foretager væsentlige ændringer i din virksomhed.

25-08-2023

Kontrolkampagne med fokus på offentliggørelse af kontrolrapporter på hjemmesider

Fødevarestyrelsen gennemfører i øjeblikket en kontrolkampagne med fokus på virksomheders offentliggørelse af kontrolrapporter på egen hjemmeside.

08-08-2023

Kontrolkampagne i autoriserede virksomheder

Fra august gennemfører Fødevarestyrelsen kontrolkampagne i autoriserede virksomheder. Formålet er at kontrollere, om virksomhedens autorisation passer med de faktiske aktiviteter og forhold i virksomheden.

28-07-2023

Comida fødevarerådgivning holder lukket i uge 31

07-07-2023

Velkommen til Betina

I denne uge har vi budt velkommen til Betina Nielsen i vores rådgivningsteam.

28-06-2023

Fødevarestyrelsen sætter fokus på norovirus

I de kommende sommermåneder vil Fødevarestyrelsen besøge en lang række kantiner, fødevarebutikker, cateringvirksomheder og lignende, for at vejlede om, hvordan norovirus (”roskildesyge”) kan undgås i fødevarevirksomheder.

26-06-2023

Kontrolkampagne – import fra tredjelande af sammensatte produkter

Fra juli udfører Fødevarestyrelsen kontrolkampagne med temaet import fra tredjelande af sammensatte produkter. I din risikoanalyse og egenkontrolprocedure skal du beskrive, hvorledes du overholder importreglerne, hvis du importerer sammensatte produkter fra tredjelande.

23-06-2023

Nye Nordiske Næringsstofanbefalinger anbefaler mindre kød og mere plantebaseret kost - husk at rette din risikoanalyse til, hvis du f.eks. udskifter kød med vegetabilske råvarer.

De Nordiske Næringsstofanbefalinger er netop blevet opdateret, som noget nyt anbefales bl.a. at indtage mindre kød og erstatte det med en mere plantebaseret kost, herunder bælgfrugter. Hvis du som fødevarevirksomhed ændrer din produktion i retning af anbefalingerne og anvender flere bælgfrugter, skal du være opmærksom på din risikoanalyse, kontrolpunkter og egenkontrolprocedure.

01-06-2023

Vi holder lukket Grundlovsdag

Comida Fødevarerådgivning holder lukket Grundlovsdag

15-05-2023

Lukket dagen efter Kr. Himmelfartsdag

Comida Fødevarerådgivning holder lukket dagen efter Kr. Himmelfartsdag

12-05-2023

Nyt smileymærke

Fra 1. oktober 2023 vil et nyt smileymærke erstatte de nuværende kontrolrapporter og kontrolinformationsblanketter, som hænger i detailvirksomhedernes indgangsparti.

10-05-2023

Et skridt videre i et nationalt klimamærke.

Danmark vil indføre et nationalt klimamærke for fødevarer. Formålet med klimamærket er, at forbrugerne lettere vil kunne træffe fødevarevalg med et lavere klimaaftryk. Det forventes at klimamærket kan tages i brug i 2025.

08-05-2023

Fødevaresvindel

Svinekød med forfalsket oprindelse, ekstra jomfruolivenolie tilsat lampeolie samt fortyndet honning er alle verserende sager om fødevaresvindel i Europa. Gode redskaber til at beskytte din virksomhed mod fødevaresvindel er at handle med virksomheder, du har tillid til samt have styr på dokumentation for sporbarheden på de varer, du køber.

01-05-2023

Ny risikovurdering for bisphenol A

EFSA har udgivet en ny videnskabelig udtalelse om sundhedsrisici forbundet med tilstedeværelsen af bisphenol A i fødevarer. Det er vurderet, at BPA udgør en større sundhedsrisiko end hidtil antaget. Det tolerable daglige indtag er derfor nedsat væsentligt.

19-04-2023

Økologiske æg fri for sundhedsskadelige PFAS-niveauer

Fantastiske nyheder for økologiske ægelskere! Fødevarestyrelsen bekræfter lave PFAS-niveauer i økologiske æg, hvilket gør dem sikre for alle aldersgrupper. Læs mere om denne succesfulde løsning og glæd dig til at nyde dine økologiske æg uden bekymringer!

05-04-2023

God påske

Comida Fødevarerådgivning ønsker alle vores kunder en rigtig god påske. Vi er tilbage fra påskeferie igen tirsdag den 11. april 2023.

10-03-2023

Guide til importører om egenkontrol ved indførsel af fødevarer

Fødevarestyrelsen har for nyligt opdateret ”Guide til importører om egenkontrol ved indførsel af fødevarer”. Guiden henvender sig til dig, der indfører fødevarer fra andre EU-lande og/eller importerer fra 3. lande.

22-02-2023

Kontrol af økologi i detailvirksomheder

Kontrol af økologi i detailvirksomheder

22-02-2023

Fødevarestyrelsen på kontrolbesøg: Er økologimærket i restauranter og butikker en falsk varebetegnelse?

Fødevarestyrelsen går på kontrolbesøg for at undersøge, om virksomheder overholder reglerne for økologimærkning. Storkøkkener, restauranter og butikker med uindpakkede varer vil alle blive tjekket.

17-02-2023

Berigede fødevarer

Fra marts måned udfører Fødevarestyrelsen kontrolkampagne vedr. berigelse af fødevarer. Hvis du beriger fødevarer skal det være beskrevet i din risikoanalyse. Vi har stor erfaring med udarbejdelse af både risikoanalyser og mærkningsoplysninger, så kontakt os gerne, så vi kan hjælp din virksomhed på vej.

30-01-2023

Sælger din virksomhed fødevarer via digitale platforme?

Sælger din virksomhed fødevarer via digitale platforme? Hvis ja, så skal du være opmærksom på at henvise til virksomhedens kontrolrapport på findsmiley.dk direkte fra salgskanalen.

24-01-2023

Miljøforureningen PFAS er fundet i økologiske æggeblommer.

Miljøforureningen PFAS er fundet i økologiske æggeblommer. Kilden er sandsynligvis fiskemel i hønsenes foder. EU har pr. 1. januar 2023 indført grænseværdier for PFAS i visse fødevarer.

20-01-2023

Mærkningsordning vegansk og vegetarisk

Når du markedsfører vegetariske eller veganske produkter, er mærkningsordningen V-label en mulighed for at fremhæve dette overfor forbrugerne. Det grafiske udtryk på V-label er blevet opdateret.

19-01-2023

Fødevarestyrelsens kontrolkampagner 2023 – er du klar?

Hvert år sætter Fødevarestyrelsen fokus på en række forskellige kontrolkampagner. Kampagnerne gennemføres enten i forbindelse med et ordinært besøg hos en fødevarevirksomhed eller som ekstra besøg. Kontrolkampagner for 2023 er nu lagt ud på Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor man kan læse nærmere om formål og baggrund.

13-01-2023

Skal du sælge kosttilskud?

Vi har flere års erfaring i at rådgive virksomheder om reglerne for salg og markedsføring af kosttilskud. Kontakt os gerne, hvis du har behov for sparring på dine produkter.

22-12-2022

Glædelig jul og godt nytår

Comida Fødevarerådgivning ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår og siger tak for året, der gik. Vi holder juleferie fra den 23. december til den 2. januar, begge dage inkl.

09-12-2022

Årlig revision af dit egenkontrolprogram

Inden længe skriver kalenderen 2023, og årsskiftet er en god anledning til at få udført den årlige revision af dit egenkontrolprogram. Revisionen skal sikre, at dit egenkontrolprogram fungerer tilfredsstillende.

05-12-2022

Ny virksomhed ?

Når du starter en fødevarevirksomhed skal du som udgangspunkt altid have udarbejdet en risikoanalyse og et egenkontrolprogram. Du kan få et overblik i Fødevarestyrelsens guide.

25-11-2022

Økologicertifikater er kommet i TRACES

Som økologicertificeret virksomhed skal du tjekke, at dine leverandører af økologiske varer også er økologicertificeret. Du skal lave kontrollen mindst en gang om året, og det skal stå i din økologiprocedure, hvordan og hvornår du laver kontrollen. EU har nemlig lavet en database - TRACES - hvor medlemslandene skal offentliggøre økologicertifikaterne.

22-11-2022

Kostrådscirklen – en visuel guide til De officielle Kostråd

Fødevarestyrelsen lancerer som noget nyt ”Kostrådscirklen”. Kostrådscirklen skal være med til at vise danskerne, hvor meget fx bælgfrugter skal fylde i forhold til kød, eller hvor meget grøntsager og frugt gerne skal fylde i forhold til kød, kornprodukter og bælgfrugter, hvis man vil spise sundt og klimavenligt.

15-11-2022

Opbevaring af fødevarer på et lager

Opbevaring af fødevarer på et lager kræver registrering som fødevarevirksomhed, og du skal følge reglerne i fødevarelovgivningen. Der er krav om, at du skal udarbejde egenkontrolprocedure med tilhørende risikoanalyse. Det er dit værktøj til at holde styr på fødevaresikkerheden samt sikre, at fødevarereglerne overholdes - også selv om fødevarerne på dit lager er færdigpakkede, og måske har lang holdbarhed.

08-11-2022

Ny forordning om genanvendt plast til fødevarekontaktmaterialer er trådt i kraft

Plast genanvendes i stigende grad til mange formål, og indgår f.eks. også i emballager til fødevarer. Størstedelen af genanvendt plast kommer fra husholdningsaffald. Der kan dermed være risiko for både kemisk og mikrobiologisk kontaminering gennem plasten. Den nye forordning stiller derfor krav til fremstillingsprocessen.

26-10-2022

Har du styr på allergener

Oftere og oftere trækkes fødevarer tilbage fra markedet på grund af fejl i mærkningsoplysningerne. Det kan være dyrt at lave en fejl i f.eks. i mærkningen af allergene ingredienser, da bødestørrelsen som udgangspunkt er 40.000 kr.

13-10-2022

Anvendelse af ikke-økologiske ingredienser i økologiske produkter.

Det er muligt at ansøge Fødevarestyrelsen om midlertidig tilladelse til at anvende landbrugsingredienser på ikke økologisk form, hvis det i en periode ikke er mulige at fremskaffe landbrugsingredienser på økologisk form i tilstrækkelig mængde eller kvalitet. De midlertidige tilladelser der gives er ikke virksomhedsspecifikke, og kan bruges af alle danske virksomheder.

14-09-2022

Kontrolkampagne med fokus på import af sammensatte fødevarer fra tredjelande

Fødevarestyrelsen sætter i løbet af sidste halvdel af 2022 fokus på en kampagne, som omhandler import af sammensatte fødevarer fra lande udenfor EU (tredjelande). Et sammensat produkt er en fødevare, som indeholder både vegetabilske ingredienser (fx olie og mel) og forarbejdede, animalske ingredienser (fx mælkepulver og tørret kød).

22-08-2022

Nyt klimamærke til de danske forbrugere

I dag, mandag den 22. august, har fødevareministeren inviteret over 100 forskellige organisationer og interessenter til en workshop, hvor alle får mulighed for at byde ind med gode idéer til det nye klimamærke. Danmark er det første land i verden som vil indføre et statskontrolleret klimamærke, og et bud på mærket forventes klar ultimo 2022.

16-08-2022

Ændrede anbefalinger for nedkøling

Fødevarestyrelsens hygiejnevejledning er blevet ændret og bl.a anbefalingen om at nedkøling af varmebehandlede retter bør sker fra 65°C til 10°C på 3 timer er ændret til 4 timer. Det er dog stadig vigtigt, at nedkølingen foregår hurtigt, da langsom nedkøling kan resultere i vækst af sygdomsfremkaldende bakterier.

22-07-2022

Årsag til listeriaudbrud er fundet

Opdatering på listeriaudbrud - rullepølse var årsag og er nu tilbagekaldt fra markedet. Læs mere her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Pressemeddelelser%202022/Rullep%C3%B8lse-med-listeria-var-%C3%A5rsag-til-sygdomsudbrud-.aspx

18-07-2022

Fødevareaktiviteter på festivaler og markeder

Fødevarestyrelsen gennemfører i år kontrolkampagne på markeder og festivaller. Uanset om du er registeret ved Fødevarestyrelsen eller ej, må dine aktiviteterne aldrig kunne udgøre en risiko for fødevaresikkerheden.

15-07-2022

Listeria udbrud i Danmark

Lige nu arbejder myndighederne med af finde smittekilden til et aktuelt Listeria-udbrud i Danmark. Der er derfor grund til at være ekstra opmærksom, især hvis man fremstiller eller serverer mad til sårbare målgrupper som f.eks. ældre og svækkede borgere. Listeria infektion er en fødevarebåren sygdom, der kan give blodforgiftning eller hjernehindebetændelse hos personer, der har nedsat immunforsvar.

07-07-2022

Har du styr på produktionshygiejne og fødevaresikkerhed?

Fødevarestyrelsen gennemfører fra sommeren 2022 og året ud kontrolkampagne med fokus på overholdelse af mikrobiologiske kriterier. Vejledning nr. 9774 om mikrobiologiske kriterier er blevet opdateret pr. 1. juli 2022.

06-07-2022

Salg af lokale varer

Comida Fødevarerådgivning har i samarbejde med Økologisk Landsforening lavet en guide, som anskueliggør mulighederne og begrænsningerne ved lokal afsætning

28-06-2022

Vi er klar ...............

Vi er klar til Tour de France 2. juli i Nyborg

20-06-2022

Risikovurdering af cannabidol sat ”on hold”

Cannabidol (CBD), som kan udvindes af hampeplanten, må i dag ikke anvendes i fødevarer eller kosttilskud, da det er underlagt reglerne om Novel food. EU-kommissionen har modtaget 150 ansøgninger om godkendelse af cannabidol som novel food. Lige nu er EFSA (European Food Safety Authority) ved at behandle 19 af disse ansøgninger, for at vurdere om CBD kan være sikkert at indtage som fødevare eller i kosttilskud. Denne proces er sat "on hold".

29-04-2022

Nye retningslinjer for mærkning af fødevarer

Situationen i Ukraine har skabt forsyningsproblemer for fødevarevirksomheder verden over, herunder danske fødevarevirksomheder. Fødevarestyrelsen har nu midlertidigt accepteret, at allerede trykt emballage kan opbruges på trods af, at nævnte ingredienser på emballagen ikke kan importeres

06-04-2022

Det økologiske spisemærke

Det Økologiske Spisemærke indikerer, hvor stor en del af et spisesteds mad- og drikkevarer, der er økologiske. Spisestedet skal med periodevise opgørelser kunne dokumentere, at økologiprocenten for det valgte spisemærke efterleves. Vi tilbyder vejledning om reglerne for periodevise opgørelser og opsætning af regnskab.

25-03-2022

Fødevarestyrelsen gennemfører fra juni 2022 en kontrolkampagne, hvor der er fokus på korrekt mærkning af færdigpakkede fødevarer. Mærkningen skal være læsbar, korrekt, fyldestgørende og på dansk.

10-03-2022

"Rig på fibre", "sukkerfri", "styrker knogler og led" - har du styr på reglerne?

Mange virksomheder finder det svært at efterleve reglerne om ernærings- og sundhedsanprisninger, da det kræver et vist forarbejde at sætte sig ind i lovgivningen på området, som er meget komplekst. Fødevarestyrelsen kontrollerer regelefterlevelsen i en kontrolkampagne i 2022.

25-01-2022

Farvestoffet Titandioxid forbydes i fødevarer i hele EU

Gennem en længere årrække er farvestoffet titandioxid (E171) blevet anvendt i fødevareindustrien til bl.a. at farve slik, konditorvarer, is og kosttilskud. Titandioxid bliver nu forbudt i fødevarer.

12-01-2022

Økologianmeldelse af detailbutikker

Der er kommet nye økologiregler 1. januar, og dermed et krav om anmeldelse af økologi, hvis man sælger uindpakkede økologiske fødevarer til den endelige forbruger. Læs mere om de nye regler her.

20-12-2021

Der er ændringer på vej i Fødevarestyrelsens smiley-ordning.

Der er ændringer på vej i Fødevarestyrelsens smiley-ordning. Fra årsskiftet forsvinder elite-smileyen og fremover er der 3 i stedet for 4 smileyer.

16-12-2021

Danske Bælgfrugter

Der dyrkes flere og flere bælgfrugter I Danmark. Få indblik i hvordan du som aftager forholder dig til fødevaresikkerhed, egenkontrol og grænseværdier for kemiske forureninger.

20-10-2021

Elite-smileyen forsvinder

Har du en glad elitesmiley hængende som bevis på, at Fødevarestyrelsen ikke har haft anmærkninger ved de sidste 4 kontrolbesøg, så forsvinder denne ved årsskiftet

24-09-2021

Oplæg for iværksættere i Tønder

I går holdt vi oplæg for en række iværksættere i det sønderjyske. De har alle et produkt, de brænder for, og har derfor været igennem processen med at starte en fødevarevirksomhed.

30-08-2021

Mere økologi i professionelle køkkener

Hos Comida hjælper vi dig i gang med det økologiske spisemærke. Vi kan sætte et regnskab op for økologiprocenten i dit køkken, samt vejlede dig omkring, hvordan du øger din økologiprocent.

10-08-2021

Praktisk guide til lokal afsætning

Økologisk Landsforening og Comida Fødevarerådgivning har lavet en praktisk guide for lokal afsætning

14-07-2021

Nyt om økologi fra Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen har revideret økologistatuserklæring samt vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.

12-07-2021

Kontrolkampagne – transport af fødevarer

Fødevarestyrelsen gennemfører kontrolkampagne med transport af fødevarer i detailleddet som omdrejningspunkt i øjeblikket.

06-07-2021

Vejledning om mærkning af fødevarer

Fødevarestyrelsen har opdateret ”Vejledning om mærkning af fødevarer”.

05-07-2021

Sommeren er over os.......

Der står sommer i kalenderen, og vores rådgivningsafdeling holder ferielukket i uge 30. Du kan stadig kontakte os på vores hovednummer: 71 99 34 49. Hovednummeret vil blive besvaret i hele sommerferieperioden.

01-07-2021

Iværksætter-event

I går tog vi turen til Skjern for at holde oplæg for en række vestjyske iværksættere – mennesker der alle brænder for deres ideer og produkter, og som er sprunget ud i at starte en fødevarevirksomhed.

22-06-2021

Match-making platform for proteinafgrøder

Markedet for plantebaserede fødevarer er i fuld udvikling og helt i tråd med de nye kostråd. Så hvorfor ikke basere udviklingen af nye fødevarer på blandt andet bælgfrugter dyrket i Danmark.

14-06-2021

Holdbarhed af fødevarer efter åbning

Er du i tvivl om, hvordan du fastsætter holdbarheden efter åbning på dine produkter? Der er hjælp at hente, da EFSA har udarbejdet en guide med et beslutningstræ til dette.

03-06-2021

Resultater af kontrolkampagner 2020

Resultaterne for kontrolkampagner gennemført i 2020 er nu tilgængelige på Fødevarestyrelsens hjemmeside

01-06-2021

Ulovlig brug af bambus i plast

Bambus omtales ofte som bæredygtigt, da det vokser hurtigere end de fleste træsorter. EU har truffet afgørelse om, at bambus er en græsart, og dermed ikke hører under træfibre i forordning 10/2011, der bl.a. omfatter reglerne for plastmaterialer med fødevarekontakt.

06-05-2021

Er melorme fremtidens fødevare?

I takt med mere fokus på klima, miljø og alternative proteinkilder, udvikles der hele tiden nye fødevarer og fødevareingredienser. Lige nu er der en ansøgning om godkendelse af tørrede melorme som novel food i høring i EU.

04-05-2021

Småskalapakken - en hjælp til små fødevareproducenter 

Der er vedtaget 3 nye bekendtgørelser, som alle er en del af småskalapakken, der udspringer af Fødevareforlig 4 fra 2018.

29-04-2021

Ny egenkontrolvejledning

Fødevarestyrelsen har sendt en ny udgave af egenkontrolvejledningen i høring.

22-03-2021

Særstatus for salmonella i æg

Danmark har siden 2012 haft særstatus for salmonella i konsumæg. Dette med baggrund i en succesfuld bekæmpelse af salmonella i danske fjerkræflokke samt et kontrolprogram, der rækker videre end kravene i EU.

15-03-2021

Tilbagekaldelser efter fund af pesticidet ethylenoxid

I efteråret blev en del fødevarer indeholdende sesamfrø trukket tilbage fra markedet. Efterfølgende er ethylenoxid også fundet i krydderier fra lande uden for EU. Dette betyder tilbagetrækning af en række sammensatte fødevarer som f.eks. suppe, remoulade, dressing og spegepølser, hvor krydderi med ethylenoxid er indgået som ingrediens.

10-03-2021

Kom du ikke med i Løvens hule?

Er du iværksætter, der brænder for udvikling af nye innovative fødevarer og i gang med f.eks. at starte en webshop, så tag Comida med på råd fra starten.

05-03-2021

Olivenolie

De seneste kontrolresultater fra  Fødevarestyrelsen med handelsnormer for olivenolie viser, at halvdelen af prøverne havde fejl i mærkningen. Vi tilbyder et emballagetjek på mærkning af dit produkt. Så er du sikker på det lever op til alle mærkningsregler. 

03-03-2021

Den store klimadatabase

Oplysninger om fødevarers klimaaftryk efterspørges i højere grad end tidligere. Mindre madspild og mere plantebaserede måltidsvaner skal være med til at ændre vores forbrugsmønstre, så vi belaster klimaet i mindre grad end i dag.

26-02-2021

Sporbarhed

Det er virksomhedens ansvar at kunne dokumentere sporbarheden ”et led frem” og ”et led tilbage”, altså hvem du har købt dine varer af, og hvem du har solgt varer til. Sporbarhed af fødevarer skal også medvirke til at gøre en tilbagetrækning eller tilbagekaldelse hurtigere og lettere.

24-02-2021

Nedkøling af fødevarer - ny kontrolkampagne

Gode vaner for nedkøling af varmebehandlede retter er medvirkende til, at du kan sælge sikre fødevarer til dine kunder.

17-02-2021

Superfood eller helsebooster

Vil du gerne markedsføre dit produkt som sundt, kan du desværre ikke bare skrive hvad som helst om produktet f.eks. superfood eller helsebooster.

12-02-2021

Prøveplan for rengøring

Produktionshygiejne i fødevarevirksomheder er i fokus, når Fødevarestyrelsen gennemfører kontrolkampagnen ” Rengøring før opstart af produktion i engrosvirksomheder” i de kommende måneder.

25-01-2021

Guide til økologisk tang

Vi har udarbejdet en guide til certificering af økologisk tang - se den her

07-01-2021

Er du klar til de nye kostråd?

”Spis planterigt, varieret og ikke for meget” og ”Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk” er nye formuleringer af kostrådene.

05-01-2021

Nye krav ved eksport af økologiske fødevarer til Storbritannien

Indtil den 31. december 2021 vil Storbritannien anerkende EU som ækvivalent med hensyn til økologisk produktion og acceptere økologiske fødevarer fremstillet i EU som økologiske.

04-01-2021

Godt nytår - så er det nye år skudt i gang.

Årsskiftet er en god anledning til at få udført den årlige revision af dit egenkontrolprogram. Revisionen skal sikre, at dit egenkontrolprogram fungerer tilfredsstillende.

16-12-2020

Brexit – NYT om import af økologiske varer fra Storbritannien

Hvis du importerer økologiske fødevarer fra Storbritannien, skal du have ændret dine økologiprocedurer samt anmeldt ændringerne til Fødevarestyrelsen. Normalt kan ændringer først træde i kraft efter 4 uger, men pga. usikkerheden om en endelig handelsaftale, har Fødevarestyrelsen ændret dette krav.

08-12-2020

Fødevarestyrelsens kontrolkampagner 2021

Fødevarestyrelsen har offentliggjort de planlagte kontrolkampagner for 2021. Året skydes i gang med kontrol af ”Færre syge af fødevarebåren virus” og ”Analytisk kontrol af kemiske forureninger”.

24-11-2020

Brexit - no deal?

Handel med Storbritannien ændrer sig ved årsskiftet, og særligt regler for handel med økologiske varer vil ændre sig.

18-11-2020

Tilbagetrækning af sesamfrø fra Indien

Der er fundet høje niveauer af pesticidet ethylenoxid i sesamfrø med oprindelse i Indien.

02-11-2020

Nyt mærke for fisk der er fanget kystnært og med skånsomme redskaber.

Det nye Naturskånsom-mærke skal oplyse forbrugerne om skånsomt fiskeri, støtte kystfiskeriet og beskytte naturen i havet.

20-10-2020

Har du styr på fødevare­kontakt­materialer i din virksomhed?

Forkert brug af FKM kan føre til afsmitning af uønskede kemiske stoffer til mad og drikkevarer.

06-10-2020

Sundhed er noget, vi spiser?

Markedsføring i ord og billeder fra online platforme som hjemmesider, Facebook eller andre sociale medier er også omfattet af reglerne på lige fod med produkternes etiket eller emballage.

01-10-2020

Madspild og donation af mad

En madspildsmåling sætter tal på dit madspild, og kan være med til at omsætte FN’s verdensmål til daglig praksis i din virksomhed. Gennem dialog og praktiske øvelser opmuntrer og motiverer vi dine medarbejdere til at igangsætte og fastholde en indsats for at nedbringe madspild.

01-10-2020

Når du vil starte en fødevarevirksomhed

Der kan være mange regler at holde styr på, når man vil starte en fødevarevirksomhed. Comida hjælper dig med at komme godt i gang.

29-09-2020

Danmarks nationale madspildsdag

Du kan, både i din private husholdning og dit professionelle virke, gøre en forskel for at nedbringe madspildet. I restauranter, cafeer og kantiner kan f.eks. syltning af rester af grønsager, bagning af grønsagsskræller eller donation af overskudsmad betyde, at mindre mad går til spilde.

25-09-2020

Hjælp til markedsføring af berigede fødevarer

Importerer du sammensatte produkter, f.eks. småkager, skal du være ekstra opmærksom, da ingredienserne kan være berigede, uden at det fremgår af ingredienslisten.

17-09-2020

Hvad betyder Brexit for din fødevarevirksomhed?

Hvis EU og Storbritannien ikke indgår en handelsaftale eller en aftale om særstatus i forhold til samhandel inden årsskiftet, bliver Storbritannien fra januar et tredjeland. Dette betyder en del, hvis din fødevarevirksomhed enten importerer fra eller eksporterer til Storbritannien.

03-09-2020

Kan havremælk kaldes mælk?

Der findes en rangordning for varebetegnelser som skal følges. Hvis der findes en varebetegnelse, der er fastsat i EU-retsakter, skal denne bruges. Det kunne f.eks. være ”unghane”, hvor varen skal leve op til handelsnormer for fjerkrækød.

16-07-2020

Har du styr på økologien?

Mindst 1 gang om året skal du kontrollere, at dem, du handler med, er underlagt økologikontrol. Det kan både være dine leverandører men også samarbejdspartnere, så som lagervirksomheder, transportører eller lønproducenter.

16-06-2020

Bagepapir uden flourstoffer

Flourerede stoffer kan være i f.eks. bagepapir og madpapir, poser til mikroovnspopcorn, pizzabakker og burgerpapir samt papirbageforme til muffins o. Lign. Hvis du vælger Svanemærkede produkter, er du sikker på, de ikke er tilsat fluorstoffer samt at de er lavet på den mest miljøvenlige måde.

12-05-2020

Regler for salg af fødevarer på nettet

Hvis du markedsfører eller sælger færdigpakket mad, drikkevarer eller kosttilskud via disse kanaler, skal man som forbruger have de samme oplysninger til rådighed i købssituationen, som hvis man stod i en butik med varen fysisk i hånden.

21-04-2020

Økologi på menuen

Der sælges flere og flere økologiske varer i Danmark*, og danske forbrugere har generelt tillid til at fremstilling af økologiske varer overholder reglerne på området. ** ”Økologirapport – et aktivt redskab” er en af Fødevarestyrelsen kontrolkampagner i år.

25-03-2020

Nye krav til oprindelsesmærkning

Fra 1. april 2020 er der krav om, at hovedingrediensens oprindelse skal stå på varen, hvis den er forskellige fra selve varens oprindelse.

01-03-2020

Fødevarestyrelsens kontrolkampagner 2020

Økologirapporten er din tilladelse fra Fødevarestyrelsen til at markedsføre økologiske fødevarer.

Comida Fødevarerådgivning

Du er velkommen til at kontakte os med spørgsmål, opgaver eller hvis du bare gerne vil høre mere om, hvad vi kan tilbyde.

Nørrevoldgade 58, St, 5800 Nyborg

CVR: 33637667

(+45) 71 99 34 49

info@comida.dk

© 2025 Comida. All Rights Reserved.

Leveringsbetingelser

Privatlivspolitik