Mad på marked

Indret dig godt

At servere fødevarer på et marked er ikke det samme som at gøre det er i rene, lukkede omgivelser i en butik eller restaurant. Derfor er det en god idé at være godt forberedt, når du stiller op ude i sommerlandet. Det er en god idé, at stille krav til arrangørerne af markedet om f.eks. adgang til rene toiletter, rindende vand og strøm til køletraileren, men husk at det i sidste ende altid er dit ansvar at tingene er i orden.

 Følgende huskeliste kan være en hjælp til, at markedet forløber hygiejnisk forsvarligt:

  • Fast underlag i boden
  • Overdækning af boden
  • Adgang til hygiejniske toiletforhold
  • Adgang til koldt og varmt vand
  • Hygiejniske håndvaskefaciliteter i eller tæt på boden (rene omgivelser, vand, sæbe, papir)
  • Strøm til køl/frost
  • Hygiejnisk affaldshåndtering

Jo mere du skal røre ved fødevarer, jo mere striks skal du være med at kunne vaske hænder, holde rent og beskytte fødevarerne mod vejr og vind.

Tænk også på at have bordplads og service nok, hvis du f.eks. påtænker smagsprøver.

Skal Fødevarestyrelsen kende til din markedsbod?

Mobil virksomhed

Som fødevarevirksomhed, der lever af at sælge ved markeder, på lokale stadepladser m.m. skal du være registreret hos Fødevarestyrelsen som mobil fødevarevirksomhed. Du skal medbringe din kontrolrapport og hænge den op, så kunder kan læse den, inden de beslutter, om de vil handle med dig. Du skal leve op til hygiejnebestemmelserne i fødevarelovgivningen, hvilket kort sagt betyder, at du ikke må gøre nogen syge med den mad, du serverer.  Du skal indrette din bod og håndtere mad, således du kan beskytte dine fødevarer mod fordærv og forurening. 

Lejlighedsvist

Hvis du er en restaurant eller butik med fast adresse, der deltager på et marked en gang imellem, kan du gøre dette uden at få det registreret særskilt hos Fødevarestyrelsen. Du skal så blot lade din kontrolrapport blive hjemme, hvis du laver de samme aktiviteter, som du gør i din butik. Du må selvfølgelig ikke gøre nogen syge med din mad, men ud over det, vil der blive set på, om der er fare for fødevaresikkerheden ved et eventuelt tilsyn fra Fødevarestyrelsen.

Men hvad er så "en gang imellem"? Det har Fødevarestyrelsen defineret nogle rammer for: Hvis du deltager i et marked op til 10 gange om året, vil det blive betragtet som lejlighedsvist. Det kan også være, du deltager i længerevarende arrangementer som festivaler, og her vil der blive set på antallet af dage om året - grænsen er ca. 30 dage om året. Overskrider du denne grænse, skal du registreres med din markedsaktivitet.

Som privat kan du også sagtens deltage lejlighedsvist på markeder m.m. med salg af fødevarer. Denne aktivitet kategoriseres som "fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen" og du er underlagt nogle af de samme regler som nævnt ovenfor.

Læs meget mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Egenkontrol

Som registreret virksomhed skal du altid udføre en eller anden form for egenkontrol. Dette gælder også, hvis du er på marked. Skulle du deltage lejlighedsvist, er det stadig en god idé at have styr på indretning, hygiejne og temperaturer.

Vores hjælp til din egenkontrol

Vi har lavet et forslag til egenkontrol, som du kan tage med i baglommen, når du skal på marked. Så har du hjælp til indretning og egenkontrol lige ved hånden - hent pdf her.

Så håber vi, du får en rigtig god oplevelse med at møde dine kunder lige der, hvor de er.

 

 

Kontakt

Ring til os på 71 99 34 49 eller udfyld formularen herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt.