Nyhedsoversigt

Fødevarestyrelsens kontrolkampagner 2020

Fødevarestyrelsens kontrolkampagner skal øge fokus på risikoområder. Det kan f.eks. være regler, der er svære at forstå, at der er givet mange sanktioner inden for et område eller nye produktionsmetoder i virksomhederne. 
I starten af 2020 udfører Fødevarestyrelsen kontrolkampagner bl.a. indenfor økologi, allergenmærkning og fødevarebårne sygdomme.

Hent oversigten som PDF-fil

Økologi
Økologirapporten er din tilladelse fra Fødevarestyrelsen til at markedsføre økologiske fødevarer. Den beskriver de aktiviteter, du er godkendt til at udføre. I kontrolkampagnen sætter Fødevarestyrelsen fokus på at økologirapporten er opdateret og tilpasset dine aktuelle aktiviteter samt på dine egenkontrolprocedurer for produktion eller markedsføring af økologiske fødevarer. 
Du skal være opmærksom på økologierklæringen for dine samarbejdspartnere, og undersøge hvilke aktiviteter, de er godkendt til. F.eks. er nogle slagterier kun godkendt til slagtning og opskæring men ikke til pakning og mærkning. Oplagring af økologiske fødevarer, skal også ske på økologigodkendte lagre. Hvis disse forhold ikke er i orden, mister fødevarerne den økologiske status og kan ikke markedsføres økologisk.


Du kan finde økologierklæringerne her: Økologikontrollerede virksomheder i Danmark.


 Allergenmærkning
Der er fastsat skærpede mærkningskrav for fødevarer indeholdende allergene ingredienser. Dette er for at beskytte forbrugere, der har allergi eller intolerance over for bestemte fødevarer. De skærpede krav skal sikre, at de allergene ingredienser altid fremgår af mærkningen. 
Formålet med Fødevarestyrelsens kontrolkampagne er at udbrede kendskabet til reglerne og sikre korrekt angivelse af allergene ingredienser.
Som virksomhed skal du være opmærksom på kravet om visuel fremhævning af allergene ingredienser i ingredienslisten samt at alle allergene ingredienser skal deklareres. Dvs. både selvstændige ingredienser, der indeholder allergener, men også bestanddele af sammensatte ingredienser. Det kan f.eks. være flødeboller med hvid chokolade, hvor chokoladen indeholder sødmælkspulver.

Det er frivilligt at mærke færdigpakkede fødevarer med ”kan indeholde spor af”. Som producent er det dit ansvar at planlægge produktionen således, at kontaminering eller anden form for utilsigtet overførsel af allergener undgås, sådan at produktet kun indeholder de tilsatte ingredienser. Hvis den frivillige spormærkning anvendes, skal angivelsen af spor være så præcis som muligt. Hvis der er spor af hasselnødder eller risiko for spor af hasselnødder, er det ikke præcist nok at anføre "kan indeholde spor af nødder", da det skal fremgå, at produktet "kan indeholde spor af hasselnødder”. Dette for at fødevareudvalget ikke skal begrænses unødigt for forbrugere med allergi eller intolerance.

Hvis du markedsfører fødevarer med udenlandsk mærkning, hvor du er ansvarlig for oversættelsen, skal du også her være opmærksom på, at oversættelsen er korrekt i forhold til allergene ingredienser.

 

Færre syge af fødevarebårne vira

De seneste år har smitte med norovirus og andre vira være den hyppigste årsag til fødevarebårne sygdomsudbrud i Danmark. Norovirus kan være årsag til roskildesyge.
Fødevarestyrelsens kontrolkampagne er en del af en helhedsindsats, der løber fra januar 2019 til december 2022.

Der sættes fokus på at afdække smitteveje samt virksomhedernes kendskab til disse. Du kan blive smittet med norovirus via en fødevare, en syg køkkenmedarbejder, der laver mad eller en syg spisegæst ved en buffet.

Fødevarestyrelsen kontrollerer virksomhedens procedurer for at forebygge smitte. Det kan f.eks. være procedure for at skylle krydderurter eller koge frosne bær. Smitte med norovirus sker ofte via medarbejdere, der selv har været syge. Derfor skal du som virksomhed have gode procedurer for personlig hygiejne f.eks. hyppig håndvask, ren arbejdsbeklædning samt for, hvornår man må komme på arbejde, når man har været syg med opkast og/eller diarre. 
Desuden kan buffetservering give anledning til smitte med norovirus, og derfor anbefales det at bruge lange skeer og tænger i skåle og fade samt et rent klæde om brødet, når gæsterne selv skærer det. Det er også god rutine at sætte nye fad ind med mad og fjerne rester, når buffeten fyldes op.

Fødevarestyrelsen har tidligere udarbejdet materiale om dette – se mere her: Undgå smitte og Håndtering af buffet.