Nyhedsoversigt

Affaldshåndtering i fødevarevirksomheder

Affaldshåndtering? Måske ikke det første, der tænkes på, når Fødevarestyrelsen kommer på besøg. Ikke desto mindre, er der krav til håndtering af affald i fødevarevirksomheder.
Vi har herunder samlet nogle af de vigtigste punkter vedrørende affaldshåndtering, som fødevarevirksomheder skal være opmærksomme på.

Alle former for affald, der opbevares både indendørs og udendørs, skal fjernes hurtigst muligt, så det ikke ophobes. På den måde forebygges kontaminering af fødevarer, lugt og ikke mindst risiko for skadedyr. Affaldet omfatter alt fra kasserede fødevarer til ikke spiselige produkter og emballage, fx papkartoner og plastfolie. 

Affaldsbeholdere, der opbevares indendørs, skal være lette at rengøre og eventuelt også at desinficere. Beholderne skal tømmes jævnligt og altid ved arbejdsdagens afslutning.

Affaldsbeholdere, der opbevares udendørs, skal være af et kraftigt materiale, fx plast eller metal. Beholderne skal have en tilstrækkelig kapacitet, så de ikke overfyldes, samt et tætsiddende låg, så fugle og skadedyr ikke tiltrækkes. Det skal jævnligt kontrolleres, at beholderne er vedligeholdte og nemme at rengøre. Hvis affaldsbeholderne er forsynet med en bundprop, skal man være opmærksom på, at bundproppen er sat i igen efter endt rengøring. På den måde forebygges, at bl.a. rotter kan trænge op i affaldsbeholderen.

Der skal være et egnet affaldsområde eller renovationsrum til opbevaring af affald.

Du kan læse mere om kravene til affaldshåndtering i fødevarevirksomheder i hygiejnevejledningen under kapitel 17 ”Affald i fødevarevirksomheder”. Seneste udgave af hygiejnevejledningen findes her: Hygiejnevejledningen - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)

Hos Comida Fødevarerådgivning kan vi også hjælpe med svar på spørgsmål vedrørende affaldshåndtering, så tag endelig fat i os: Kontakt | Comida Fødevarerådgivning ApS.