Nyhedsoversigt

Tilsætningsstoffer - hvordan skal de fremgå af ingredienslisten?

Her hos Comida Fødevarerådgivning fortsætter vi vores små "info-opslag" om mærkning af fødevarer, da Fødevarestyrelsen netop nu kører kampagne om mærkning.

I dag har vi fokus på, hvordan tilsætningsstoffer skal fremgå af ingredienslisten. For det kan faktisk være lidt udfordrende at udpege dem. Eller finde rundt i reglerne for, hvordan de skal angives. Dog behøver det slet ikke at være så indviklet. Nu skal vi forklare dig hvorfor.

Først og fremmest er et tilsætningsstof et stof, som ikke er en fødevare i sig selv, men derimod tilsættes fødevaren med et teknologisk formål, for at påvirke holdbarhed, farve, konsistens osv. Tilsætningsstoffer kan både være syntetisk fremstillet og fremstillet af planter, dyr, mineraler eller mikroorganismer.

Tilsætningsstoffer, der er risikovurderet og godkendt til brug i EU, har fået tildelt et E-nummer. Mange forbrugere kigger derfor efter E-numre, når de vil undersøge, om der er tilsætningsstoffer i den mad, de køber. Men det er ikke et krav, at E-nummeret skal fremgå af ingredienslisten. Du må som producent nemlig selv bestemme, om det er E-nummeret eller navnet på tilsætningsstoffet, der skal fremgå. Men stoffets kategori skal altid fremgå før E-nummeret eller navnet. Kategorien fortæller, hvilken funktion tilsætningsstoffet har i fødevaren.

Vi tager lige et eksempel:

Mælkesyre, som er i kategorien surhedsregulerende middel, kan fremgå af ingredienslisten på følgende to måder:

surhedsregulerende middel (E270)

eller

surhedsregulerende middel (mælkesyre).

Så husk på dette eksempel, næste gang du leder efter tilsætningsstoffer i ingredienslisten. 😊